Dieta świnki morskiej oparta jest głównie o świeże sianko i zioła. Jednak może być wzbogacana o wiele warzyw, a nawet niektóre owoce. Jednak owoce dla świnki morskiej należy wybierać z dużą rozwagą i umiarkowanie je dawkować.
Zawierają bowiem dużo cukrów, które wpływają na tycie naszego zwierzaka, a to znacznie obniża jego zdrowie.

Owoce dla świnki morskiej – jakie powinniśmy wybierać i dlaczego?

  • Jabłko to owoc, który zawiera niewiele kwasów organicznych, ale także glukozę i fruktozę, błonnik, witaminy C, A, B1, B2, PP i B3 i składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Świnkom morskim możemy podawać liście, łodygi oraz owoce w skórce, ale bez ogryzka i pestek. Najlepiej podawać ćwiartkę jabłka nie częściej niż co trzy dni.
  • Gruszka również zawiera cenny błonnik a także pektynę i węglowodany. Zawiera przy tym mało witamin – głównie A, B1, B2, B6 C i PP. Cenne w gruszce są zaś składniki mineralne w postaci potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi i żelaza, a także boru i jodu. W przypadku świnki morskiej możemy podawać jej owoce, liście i gałązki, jednak nie częściej niż ćwiartka owocu co trzeci dzień.
  • Śliwka bogata jest w węglowodany w postaci sacharozy, fruktozy, galaktozy. Przy czym jednak zawiera dużo pektyny, błonnika, witaminy P oraz witamin z grupy B. Zawiera także składniki mineralne w postaci potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu.
    Śwince morskiej można podać pół śliwki bez pestki raz w tygodniu.
  • Truskawka to cenne źródło błonnika oraz witamin : C, B1, B2, B3 i A. Zawiera również dużą dawkę minerałów w postaci wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz manganu. Świnka morska może jeść zarówno owoc, liście jak i szypułki truskawki jednak nie więcej niż jedną całą truskawkę co trzy dni.
  • Poziomka podobnie jak truskawka zawiera witaminę C, ale także witaminy B i P. Podobnie jak w przypadku truskawki, świnka może jeść owoce, szypułki i liście. Naszemu zwierzakowi wystarczy jednak kilka poziomek co trzy dni.
  • Malina to źródło błonnika oraz kwasów – jabłkowego, cytrynowego i salicylowego. Ponadto zawiera witaminy A, PP oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, miedź i fosfor. Świnka morska zajada liście, łodygi oraz owoce, jednak do pięciu w ciągu tygodnia.
  • Jeżyna przy dużej zawartości cukrów, dostarcza także prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i cenne związki mineralne w postaci potasu, wapnia i magnezu. Świnki mogą spokojnie jeść owoce, liście i łodygi, jednak lepiej to ograniczyć do 5 jeżyn na tydzień.